Mózes első könyve 1: 1

 2010.05.30. 09:53

Rövid bevezető Mózes első könyvéről:

Mózes első könyve a kezdetek könyve. Mózes első könyve először is a világegyetem kezdetét írja le, majd az élőlények megjelenését a világegyetemben, továbbá az emberek megjelenését, illetve a bűn és halál kezdetét. Ezen kívül ekkor indul útjára Isten megváltó terve is egy nép megszületésével.

Mózes első könyvének jelentős része Isten megváltó tervéről szól: a hangsúly szinte azonnal egy meghatározott családra helyeződik, akiken keresztül a föld minden népe áldott lesz majd. A könyv egyes részei különféle emberek vérvonalát követik nyomon, és korban is elhelyezik őket.

 

1: 1: „Kezdetben teremtette Isten a mennyet és a földet.”

Mikor is történt ez, hány évvel ezelőtt? El sem tudjuk képzelni, hiszen nem tudjuk felfogni a végtelent. Egyesek legszívesebben kihagynák ebből a kijelentésből Isten nevét, nem akarnak Istenre gondolni, mert cselekedeteik ellenkeznek Isten kijelentéseivel.

 

Így hangzik a Zsoltárok 14: 1: azt gondolja magában a bolond, hogy nincs Isten”. A Róma 1-ben ezt írja róluk az Ige: „Akik azt állították magukról, hogy bölcsek, azok bolonddá lettek, és a halhatatlan Isten dicsőségét felcserélték emberek és madarak, négylábúak és csúszómászók képével (…) És mivel nem méltatták Istent arra, hogy megtartsák ismeretükben, Isten kiszolgáltatta őket az erkölcsi ítéletre képtelen gondolkodásnak, hogy azt tegyék, ami nem illik” (Róma 1:22,23,28).

 

Vajon csak véletlenül alakult úgy, hogy a Föld 93 millió mérföldre van a Naptól? Vajon csak véletlenül alakult úgy, hogy a légkörben a nitrogén és oxigén koncentrációjának aránya 79-20, miközben 1 százalékot egyéb gázok tesznek ki? Vajon véletlenül alakult úgy, hogy a Föld körül ózonréteg is van, illetve mágneses tér, amely óvja bolygónkat a kozmikus sugárzástól?Vajon véletlenül alakult úgy, hogy a víz és a szárazföld aránya kétharmad az egyharmadhoz?

 A világegyetemben egyértelműen felfedezhetők a tudatos tervezés nyomai. Nézzük például az emberi testet, amely szintén tudatos tervezésről árulkodik: a véráram, az idegrendszer, és minden aprócska mechanizmus, amelyet Isten a szervezetünkben beépített. A tudatos tervezés hátterében azonban mindig egy tervező áll. „Kezdetben teremtette a tervező…”, „kezdetben teremtette Isten…” – egy mindenkinél intelligensebb, mindenkinél bölcsebb, mindentudó lény.

 

Ahhoz, hogy a véletlenszerű kialakulás elmélete működjön, természetesen a Föld kialakulását is egyre korábbra kell tenni. Ahogy a tudósok egyre inkább megértik, milyen komplexek bolygónk élőlényei, egyre inkább rádöbbennek, hogy 6 milliárd év alatt nem alakulhattak ki egészen spontán módon, így földünk keletkezését korábbra, 10 milliárd évre teszik. Ezek azonban csak mind feltételezések.

Ha tehát  tagadni próbálod, hogy kezdetben Isten volt az, aki teremtett, egyszerűen nem lesz megfelelő kiindulási alapod.

 

Kezdetben teremtette Isten a mennyet és a földet

 

A „teremtette” szónak a héberben a „bára” kifejezés felel meg, ami annyit jelent: semmiből teremteni valamit. Erre egyedül Isten képes, az ember nem tud a semmiből teremteni valamit.

 

Megéri tanulmányozni a Bibliát! Holnap a második verstől folytatom a Napi Igét. Vessétek bele magatokat az ÉLETBE!

 

"Én vagyok az út, az igazság és az élet, senki sem mehet az Atyához, csakis énáltalam" (János evangéliuma 14: 6)- mondta Jézus.

 


 

A bejegyzés trackback címe:

https://napiige.blog.hu/api/trackback/id/tr882041673

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andreas · http://www.garainyh.hu 2010.06.01. 17:28:23

Tisztelt Napi Ige Blogtulajdonos!
Ismeretlenül is testvéek vagyunk, Isten gyermekei, mert nagyon szeretük az ő Igéjét. Az ÚR gazdag áldását kívánom igeszolgálatára; s minden látogatójára RAGYOGTASSA RÁ ORCÁJÁT AZ ÚRISTEN!
Én három blogomban és honlapomon naponta az evangélikus Útmutató alapján közlök és kommentálok igeverseket, s a Honlapajánlómba felvettem ezt a címet is!
Hittestvéri üdvözlettel: Garai András www.garainyh.hu www.garainyh.com www.garainyh.eu

yahwehnissi · http://napiige.blog.hu 2010.06.02. 06:23:46

@Andreas: Tisztelt Garai András!

Köszönöm a jó kívánságokat!

"Áldjon meg téged az Úr, és őrizzen meg téged! Ragyogtassa rád orcáját az Úr, és könyörüljön rajtad! Fordítsa feléd orcáját az Úr, és adjon neked békességet!"
(Mózes ötödik könyve 6: 24-26)
süti beállítások módosítása